Ce semnifica Craciunul pentru tine ?

Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii”. ( Isaia 9:6 )

Privind in jur vedem cum an de an in preajma Sarbatorilor lucrurile, decorul, din jurul nostru se schimba: de la orasul imbracat in culori si lumini vii pana la forfota din magazine si de pe strazi, totul anunta apropierea unui eveniment de o semnificatie deosebita … Parca si ritmul de munca se schimba, se dilueaza in albul imaculat al zapezii sau in oceanul de culori si nuante care ne inunda zilnic la orice pas, uneori placut, alteori chiar agresiv.

Cu totii asteptam Sarbatorile pentru a le intampina cu bucurie, cu emotie si cu multe, multe bucurii …

Ce asteptari ai, dragul meu cititor de la Sarbatoarea Craciunului ?

Pentru comercianti Craciunul reprezinta ocazia de a-si multiplica exponential vanzarile si incearca sa profite din plin de aceste zile pentru a ne burdusi cu de toate in schimbul ravnitilor arginti, recurgand pentru asta la imagini si reclame care ne promit o lume ideala poleita cu vise.

Pentru televiziuni si mass-media Craciunul reprezinta ocazia ideala pentru a raspandi si vinde senzationalul steril, spectacolul pestrit, (de o calitate indoielnica de cele mai multe ori) si multa, multa publicitate. Ma simt uneori asemenea unei marionete manipulata de degetele fine ale papusarului dar brusc realizez ca lumea nu e o scena si nici viata un spectacol si doresc sa ma eliberez din aceasta panza de paianjen care ne inchide practic ochii spirituali si ne face sa fim insesibili si reci fata de esenta vietii insasi si deopotriva fata de problemele altora (fara doar si poate exista probleme si mai grave, tot media ni le ilustreaza pe o buna parte din ele…).

Pentru oamenii de rand Craciunul reprezinta ocazia de a petrece un timp cu cei dragi, pentru a-si exprima sentimentele oferindu-si unii altora cadouri intr-un cadru festiv si unic. Pana si copiii au asteptari ce depasesc cu mult pe cele ale adultilor : stiu ei ca o sa vina mosul, ca o sa le aduca daruri pentru ca au fost cuminti si chiar daca au mai facut si pozne mama si tata au avut grija sa tina secret acest aspect…
O lume intreaga si asteptarile ei – si te intreb din nou, dragul meu cititor : ce asteptari ai tu de la aceasta apropiata Sarbatoare a Nasterii Domnului ?

Sfanta Evanghelie dupa Luca la capitolul 2 ne spune ca un inger al Domnului s-a aratat unor pastori care isi pazeau turmele iar ei s-au infricosat. Dar ingerul le-a zis : „ Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul ”.
Nasterea Domnului Hristos inseamna o veste buna si trebuie sa aduca o mare bucurie pentru toti. Tatal nostru ne-a trimis din Cer cel mai frumos dar pe care omenirea l-ar fi putut avea : L-a daruit pe Fiul Sau lumii intregi pentru a o mantui, pentru a face pace intre Dumnezeu Creatorul si omul cazut : ”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” Evanghelia dupa Ioan Cap 3.16.
Imaginati-va ca sarbatorim ziua cuiva dar neglijam persoana sarbatorita: atunci sarbatoarea nu isi mai are sensul ci prin atitudinea noastra suparam pe cel ce ne-a chemat la Sarbatoare. Domnul Isus ne cheama pe toti la sarbatoare si El vrea sa fie Sarbatoritul in casa noastra: cu El suntem mai bogati, mai fericiti, mai impliniti. Sa ne unim dar glasurile noastre cu ale pastorilor din Betleemul de altadata aducandu-I laude Celui Vesnic.
Colindul nostru Il preamareste pe Domnul si aminteste lumii intregi ca aceasta este sarbatoarea noastra, a crestinilor, si nu vom lasa lumea sa ne-o ia. Sa ne unim dar faptele noastre cu ale magilor care au gasit de cuviinta sa I se inchine cu daruri Domnului Hristos – Pruncului – Imparatului de curand nascut… si astfel tot ce e mai frumos, tot ce e curat, tot ce e mai bun sa-i oferim Lui.

Privind la Pruncului Sfant Isus culcat intr-o iesle pentru ca „in casa de poposire nu s-a gasit loc” pentru El (Evanghelia dupa Luca, Cap 2) ne gandim la semenii nostri. Sigur te-ai gandit de multe ori ca in timp ce tu si ai tai stati in fata mesei pline de bunatati sunt oameni care sufera de frig si foame. Povestea „Fetitei cu Chibriturile” (de Hans Christian Andersen) este poate este mai actuala astazi decat acum 150 de ani. Acesta este contextul materialismului generat de societatea de consum in care traim.

Anul acesta, ca de altfel si in anii anteriori, acei care au plecat in tara in vacanta de Sarbatoarea Sfanta au dus cu ei multe daruri pentru batrani si sarmani, pentru vaduve si orfani; peste zece mii de euro adunati in ultimele luni in vistieria Bisericii Elim cu titlul de ajutoare pentru saraci s-au transformat deja in imbracaminte si hrana, in lemne de foc si medicamente daruite celor nevoiasi si neajutorati. Domnul Hristos s-a aplecat asupra tuturor nevoilor omenesti, in primul rand a celor sufletesti, dar si a nevoilor de fiecare zi a celor sarmani, daruindu-le mantuire, tamaduire, hrana.
Ne putem aduce dar ofrandele noastre Pruncului Isus luand atitudine fata de semenii nostri, identificandu-ne cu necazurile si nevoile lor si avem acest prilej acum mai mult ca oricand in contextul Sarbatorii Sfinte a Nasterii Mantuitorului.
Iata doar unul din pasajele Sfintelor Scripturi care ne indeamna la aceasta: aceste cuvinte ale Mantuitorului tu le poti, chiar la aceasta Sarbatoare Imparateasca – chiar asa – tu le poti aseza in dreptul tau, le poti expedia pe adresa ta:

„Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.
Căci am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit;
am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă, şi aţi venit pe la Mine” – Matei 25.34-37
Este sarbatoarea noastra, dragi frati crestini: fie ca bucuria Nasterii Mantuitorului sa ne inunde inimile. Fie ca prin inchinare, prin colind si daruire sa raspandim din dragostea Lui si peste ceilalti semeni ai nostri. Iar noi unindu-ne cantului ostii ceresti, plini de bucurie sa facem sa rasune Mesajul ingeresc : „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui.” (Evanghelia dupa Luca Cap 2.14).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: